Wednesday, May 12, 2010

Soalan-soalan 8th PSNM Treasure Hunt

Kali ini Kman ingin kongsikan soalan-soalan yang Kman sediakan untuk acara Pencarian Harta Karun PSNM kali ke-8 yang telah berlangsung pada 10-11 April 2010 ke Shah's Beach Resort, Melaka.

Soalan Tulip :-

1- Menghubungkan antara langit dengan bumi.
Jawapan : Sky World Communication

2- Alat-tulis negara minyak.
Jawapan : PENNZOIL Lubricant @ JH Auto Spare Trading

3- Initially, the father of AF2 principal was in this business.
Jawapan : MS Bridal Beauty Care

4- Tidak salah untuk merawat folikel anda di sini.
Jawapan : YES Unisex Hair Saloon

5- Pit satu yen US aktif riba tunggang langgang
Jawapan : Pusat Tuisyen Arif Bakti

6- Succes is guaranteed here.
Jawapan : Pusat Latihan Memandu BERJAYA

7- The fourth letter of Greek alphabet
Jawapan : DELTA Enterprise

8- Mungkin dia akan memotong dan memakan daging kamu.
Jawapan : Klinik Chew & Surgeri

9- Ada isteri Mawi di tengah padang kosong itu.
Jawapan : Restoran PEKING

10- Rambut merah hati disimpul siput
Jawapan : Red Earth Hair & Nails Design

11- Pendek kata, aku rosak? Di mana?
Jawapan : ING @ Pusat Wakil Insurans Tang Eet Lan

12- Sasha, Linda, Abby, Watie & Azza learnt to sing a Mandarin song here.
Jawapan : Pusat Bahasa ELITE

13- Ab accident LA TRAIN being repaired
Jawapan : Spa Nail Art

14- Here is KL, Labuan & Putrajaya territory
Jawapan : Kafe TRIZONE

15- Makan bergaya dibawah pohon rimbun
Jawapan : Yi-J Fashion & Cafe (Gambar Pokok)

16- Tengah dahaga bekas awal teh ringkas campuran Jamu Embah Tumilah.
Jawapan : JET Exhaust

17- Keliru dengan hubungan hangat yang intim itu
Jawapan : Hotlink

18- Saya melihat pasaran di hadapan cerah
Jawapan : I-View Marketing & Consultancy

19- Tunggang terbalik bila ikan yang berdosa itu disembur dengan warna biru.
Jawapan : Sin Lee Welding & Spray Works

20- Taubatlah aku sebelum tenggelam dengan pakaian menjolok mata
Jawapan : Pusat Fesyen SINKI

21- Punca kuasa dua empat
Jawapan : One Plus One Station

22- Bunyi seperti keluhan penuh bersatu sebelum seorang wanita didapati lelah.
Jawapan : Fulda Kelly Tires

23- Also known as Red Devil
Jawapan : AKAMU Sdn Bhd

24- Kata di belakang, ada haiwan peliharaan dihujung kereta.
Jawapan : Keai Perabut & Carpet SAID

25- Curahan dakwat di dalam mi.
Jawapan : Restoran MIN KEE

26- Clouds after the dizzy genie who was stayed behind the netball player.
Jawapan : Pusat Pakaian WANJIAWAN

27- Ingatkan di Australia saja ada, di Bukit Bintang pun ada juga rupanya.
Jawapan : Kangaroo @ Kedai Kasut BB

28- Kata serik TAK MAHU MASUK jel. Perbetulkanlah.
Jawapan : Jasa Elektrik Sdn Bhd

29- Ringkasnya, bila diputar berbunyi seperti sesuatu yang kosong telah dihebahkan
Jawapan : TM Advertising

30- You'll get a ring when you cut here
Jawapan : Chin Chin Unisex Saloon

Soalan Harta Karun (Perlu dibeli) :-

1- Sebahagian namanya bermaksud lelaki
Bakinya diundur berbunyi seperti bibik memesan Ice O Tea
7 perisa buah-buahan mewakili 7 warna pelangi
Enak dikunyah dan dipembalutnya tertulis chewy dragees
Jawapan : Gula MENTOS Rainbow


2- In the color of red it shall wear
If it's a can we will care
Partly a name of a drug it shall share
The rest may soun like an Australian bear
Jawapan : Coca-Cola

3- Sejenis snek dapat membantu anda menjadi gagah
Seberat 76g berbungkus dengan plastik merah
Dinamakan sempena binatang tertera pada logo Maybank
Diperkaya dengan Enermax, 6 mineral + 9 vitamin
Jawapan : Biskuat Tiger

4- The color of the sky is this disposable item with a handle
Karam Singh Walia definetely needs it in his bathroom mantle
How a fish breaths is a first syllable
A duo and the operator of the North South Expressway complete this parable
Jawapan : Gillette Blue II Plus (Disposable Shaver)

5- Gambar 2 orang bertepuk tangan + gambar kelapa + gambar lebah + gambar logo UN
Jawapan : High 5 Cocunut Bun

6 comments:

IZZO said...

pernah join sekali saja Treasure Hunt sebegini di Putrajaya. well hampir nak menang walaupun bukan hard core.
Best untuk kongsi soalan-soalan/ jawapan sebegini untuk perluas pandangan dan juga cara befikir dengan lebih kreatif.

Kman said...

yup! memang best. la ni kalau tengok nama kedai saja, otak dah mula berfikir untuk jadikan soalan :) diorang yang 1st time join pun dah mula kemaruk minta sport club anjurkan lagi.

fadhy said...

Kenapa dipanggil soalan Tulip?

Kman said...

soalan tulip ??? sebabnya soalan yang diberikan melingkungi perjalanan dari mula hingga tamat yang berpandu pada tulip/simbol serta landmark bagi menggantikan peta.
Ermm.. answered la ni kot yer :)

fadhy said...

X pernah dengar Qs tulip masa ikut memana treasure hunt. Make a sense anyway. Never mind, just tanya.

Pasni ada soalan serunding daging plak ke...:P. Ampun Kman, Maaf Zahir & Batin sempena Ramadhan menjelang ni.

nurafzan mohd nezar said...

Siapa tahu mana nak beli soklan tuk treasure hunt..area ktn ke cherating